w

Najostrzejsza papryczka chili na świecie jest tak ostra, że…

Dotknięcie ich soku niezabezpieczoną ręką grozi poparzeniem, ale i tak nie brakuje amatorów ich hodowli, nie tylko dla celów kulinarnych. Oto 5 najostrzejszych odmian papryczek chili na świecie.

Ich ostrość mierzona jest tzw. skalą Scoville’a a jednostką miary jest tu 1 SHU (Scoville Hotnest Unit). Nazwy te pochodzą od nazwiska amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a, który jako pierwszy badał obecną głównie w paprykach substancję odpowiedzialną za odczuwanie ostrości – kapsaicynę.

Czysta kapsaicyna osiąga poziom 16 mln SHU ostrości. Dla porównania super ostra papryczka Jalapeño ma tylko 2,5 tys. SHU a ziarenka zwykłego pieprzu 100-500 SHU. 

Najostrzejsze odmiany stanowią bazę dla sosów m.in. w kuchni indyjskiej, ale używa się ich przede wszystkim do produkcji broni czyli tzw. gazów pieprzowych.

Ten wpis został stworzony w naszym świetnym, łatwym do używania formularzu przesyłania wpisów. Stwórz swój wpis!

Co myślisz?

Napisane przez wokas0

Komentarze

Dodaj komentarz

Ładowanie…

0

Ten koleś ma 64 lata – Halucyny

Jak zalogować się do bitbay